Az első lépések

Ahhoz, hogy hozzákezdj az életed új alapokra helyezéséhez, mindenképpen szükséges megtenni néhány előzetes dolgot. Nézzük, melyek ezek!

  1. Nézz szét a lakásodban, munkahelyed íróasztalán stb.! Mennyire van rend? Szét van–e dobálva a ruhád? Rendben sorakoznak–e a könyvek a polcokon? Megnyugtató-e szétnézni a lakásodban, munkahelyeden? Zavar-e valami? Mindezeket elvégezheted a ruhásszekrényeidben, a fürdőszobádban, a hűtődben is. A lényeg az, hogy benned milyen benyomás keletkezik a látványtól? Hangsúlyozom, nem katonás rendre kell törekedni, hanem arra, hogy ha te ránézel a körülötted lévő tárgyi világra mit érzel, zavar–e benne valami?

  2. Lakásodban nézd át a személyes holmijaidat! A feladat az, hogy döntsd el, mire nincs szükséged ezekből? Vigyázz, nagyon összetett a feladat! Első körben dobd ki azt, amit már régen nem használtál! Kicsit nehezebb a következő fokozat.

  1. Szelektálj az emlékeid között! A cél nem az, hogy mindent kidobj, DE! Vizsgáld meg, hogy milyen emlék fűz a tárgyhoz! Kell–e neked még ez az emlék? Akarod-e, hogy veled legyen? Mennyire kötődik (segíti/akadályozza) a változáshoz, mennyire fog ez akadályozni abban, hogy leszámolj a múlttal, továbblépj? Nem egyszerre kell mindent kidobni! Térj vissza többször is ehhez a feladathoz, és folyamatosan vizsgáld a körülötted lévő tárgyakat! Szabadulj meg a feleslegesen tárolt dolgoktól! Úgy szabadulj meg tőlük, ahogyan megszabadulsz szép lassan a lelkedet terhelő emlékektől.

  2. Gondold végig a napirendedet! Hagyj reggel elég időt arra, hogy felkészülj a napra. Hagyj időt arra, hogy nyugodtan nézz a rád váró nap elé! Ha szükséges, kelj fel korábban akár egy fél órával–órával. Legyen a napkezdetnek egy bejáratot rítusa. Ezt járd végig következetesen, ne legyen az, hogy „Jaj, most nem érek rá, ezt ma kihagyom.” A hangsúly a rendszerességen van. Ez később biztonságot fog adni a nyugodt napkezdéshez. Ebben az időszakban jó átgondolni azt is, hogy mi vár rád azon a napon. Ekkor kitölthető egy célfüzet is akár.

  3. Gondolj a testedre is! Fontold meg! Érdemes–e esetleg testmozgással kezdeni a napot? A testmozgásról, a reggeli átmozgatásról annyit érdemes tudni, hogy felkészít a napi feladatok végrehajtására. Aktívvá tesz, lehetővé teszi a gondolataid letisztulását.

  4. Ürítsd ki a fejedből a nyomasztó feladatlistákat! Vedd sorba, milyen feladatok terhelnek! Rendezd őket fontossági sorrendbe! Dobd ki, ami akadályoz, amit nem tudsz megoldani, ami nem rajtad múlik! Milyen gondolatok járnak a fejedben? Ezek a Te gondolataid, vagy csak másoknak akarsz megfelelni?

  5. Adj időt magadnak! A nap 24 órából áll. Mennyi ebből csak a tiéd? Dönts el, hogy a napból mennyi időt szánsz csak magadra!

  6. Kerüld azokat, akik csak rosszról beszélnek, akik folyamatos panaszáradattal vesznek körül. Ezt nem engedheted meg magadnak! Keresd a jót!

    Kifogások mindig lehetnek, hogy miért NE tegyél meg valamit, amit szeretnél. Gyakran megesik, hogy lebeszéled önmagad arról, hogy egy álmod valóra váljon? Ez könnyű. Magyarországon a szerénység egy nagyra becsült tulajdonság. A sok önfeláldozó ember pedig tele van frusztrációval. Mi lenne, ha mégis azt mondanád: IGEN!

Kezd kicsiben! A következő hét végéig valósítsd meg egy vágyadat! Szervezd meg, gondold át minden lépését! Írd le egy lapra! Így még erősebb lesz a megerősítés, hogy szükséged van rá. Ha olyan könnyű lenne ezt egyedül megtenni mindenkinek sikerülne megváltoztatni az életét egyik napról a másikra. Füzeteink segítenek rendet rakni a fejedben, megfogalmazni a vágyaidat, álmaidat. A tréningeken a személyes kapcsolat hatására átértékelheted az életed. Önbizalmat és tett vágyat gyűjthetsz, hogy képes legyél arra, hogy kihozd magadból a legtöbbet.