Tükörbe nézés

Ha rászántad magad az elindulásra,

szeretnéd magad kézbe venni a dolgok irányítását,

először nézz tükörbe!

Ebben segít a további néhány hivatkozás a menüben.

Előzetes kérdőív – Szükséges-e nekem önmagam megismerése?

Az első lépések – Hogyan kezdjek hozzá? Gyakorlati tanácsok.

Lássunk néhány elgondolkodtató témát:

Gyermekkor

Meghatározó, már emlékezetes, részben önálló évek a tinédzser kor évei. Neked mi jut eszedbe először azokról az időkről? Most már szülőként vagy közeledve ehhez a szerephez, érted akkori éned élményeit?

Motíváció

Gondolkoztál már azon, hogy vágyaid hiányból vagy stratégiából fakadnak? A hiány-motivált ember életét a hiányai irányítanak. Teljesen ennek rendeli alá magát. Toldozza-foltozza a lyukakat. Növekedés-motivált az ellentéte. Ilyen, aki arra törekszik, hogy mélyebb vágyait megvalósítsa és ezt hosszú távú célként éli meg. Két különböző élet.

Mik a Te céljaid? Mi motivál valójában Téged?

Az odavezető útról sem szabad megfeledkezni. Néha göröngyös, nehézségekkel, megpróbáltatásokkal teli, de a minősége fontosabb, mint a cél maga, mivel meghatározza azt.

Időgazdálkodás

Nem bíztatlak napi feladatlista írására, de elhiszem, hogy valakinek ez bevàlik. Úgyhogy, ha még nem tetted és nehéz az idődet beosztanod, próbàld ki!

1. Ne hagyd félbe a feladatot, mert tovàbb tart, mint tervezted! Fejezd be! 1 SIKER-es, véghez vitt cselekedet jobb érzés, mint több befejezetlen.

2. Ha nagyon nem megy, NE ERŐLTESD! Van ilyen. Tervezd újra! Kell, nem kell? Hogyan lehetne másként? Kérj segítséget! Ha pl. úgy érzed ez nem is olyan fontos és inkább mást csinálnál…mérlegelj!

3. Ne az időre koncentrálj, hanem a FELADATRA! A cél legyen a szemed előtt és ha biztatod magad vagy ezt hangosan tudatosítod, sokat segít majd.

4. Legyenek terveid (fejben, de inkább írásban) egy napra, de ne várd, hogy 30 dologra legyen időd! Legyen kb. 2 PRIORITÁS, a többihez pedig állj rugalmasan!

5. Szervezd meg! NE KAPKODJ ide-oda! Gondold végig, hogyan lehetsz ebben a leghatékonyabb.

6. Kommunikálj a környezeteddel! Ha szeretnél egy kis plusz időt, mondd el! Nem fogják maguktól kitalálni.